ICT Concept actueel

Nieuws

Uw Barbiepop luistert gezellig mee

26/10/2016 -

Het was zeker niet vooropgezet, maar het leek wel heel toevallig. De dag na het laatste Security Event van ICT Concept op donderdag 20 oktober stonden de kranten bol van DDoS-aanvallen, ICT security en de gevaren van Internet of Things. Grote partijen, waaronder Twitter en Buienradar, waren niet beschikbaar door een DDoS-aanval. Mogelijke oorzaak? Babyfoons en barbiepoppen. 

Misdaad met grootste schadepost

Hoewel bovenstaand voorbeeld voor u als sciencefiction in de oren kan klinken, moet het een feest der herkenning zijn geweest voor de bezoekers van het Security Event van ICT Concept. Vier vooraanstaande partijen op het gebied van cybersecurity deelden hun kennis en ervaringen. Want ICT-security is hot, maar hoe geeft u daar als ondernemer invulling aan?

Dat cybersecurity een must is, werd niet alleen verteld maar ook live gedemonstreerd. Ronald Kingma (Access42) zette cybersecurity in zijn context door de trends op een rij te zetten. Daar waar hacken eens onschuldig leek, is het inmiddels uitgegroeid tot de misdaad waar -uitgedrukt in geld- de meeste schade door wordt veroorzaakt. De demo maakte nogmaals duidelijk hoe kinderlijk eenvoudig hacken inmiddels is. De waarschuwing van Ronald Kingma bleek binnen 24 uur meer dan op zijn plaats. Kijkt u thuis eens om zich heen. Een slimme thermostaat? VOIP? Babyfoon? Hoe goed zijn deze zaken beveiligd? Internet of Things lijkt fantastisch, maar als het niet beveiligd wordt biedt het een ingang voor Malware waar dankbaar misbruik van kan worden gemaakt. Het was slechts één van de vele praktische voorbeelden die werden genoemd. 

Zakelijke versus privé

Dit zijn voorbeelden van manieren die internetcriminelen gebruiken om in te breken in een thuisnetwerk. Uiteraard zijn er ook tal van voorbeelden bekend van cyberinbraak in een zakelijke netwerk. Denk aan de inbraken bij Sony, de Panama Papers, de troonrede en de cyber attack bij ASML in 2015. Maar is de scheidslijn tussen thuis en kantoor nog wel zo glashard? Want wat als een medewerker om tien voor vijf even een bestandje naar zijn privémail stuurt om thuis te controleren? Of wat te doen als het mailadres van uw cliënt eindigt op @gmail.com? Kunt u dan iets toesturen of levert dat gevaar op voor uw bedrijfsomgeving? Kortom, hoe beveiligt u het ICT landschap anno 2016?

De mens als zwakste schakel

Dat (internet)criminelen graag hun aanval richten op de zwakste schakel is algemeen bekend. In het geval van ICT-security is dat de mens. Het succes van phishing mails is daar een voorbeeld van. ESET gaf een kijkje in de keuken die Ransomware heet. Criminelen leggen uw systeem plat en eisen vervolgens (digitaal) geld om uw eigen gegevens weer beschikbaar te krijgen. Hoe criminelen dat doen werd aan de hand van voorbeelden toegelicht. Bewustwording bij personeel is cruciaal om uw bedrijf te wapenen, en kennis van de manier waarop criminelen te werk gaan is onmisbaar. Het Security Event bood wat dat betreft exact de juiste input voor ondernemers. ICT Concept gaf uitleg over ICT-security in de dagelijkse praktijk. Als ontwikkelaar en aanbieder van security-oplossingen introduceerde ICT Concept het Security Pack. Een oplossing die de nodige praktische handvatten biedt om uw kantoor optimaal in te richten en beveiligen.

    Cybercriminaliteit in het nieuws

Privacy en wet datalekken

Dat criminelen uw babyfoon al dreigen te gebruiken voor het hacken van uw bedrijf; het moet toch niet gekker worden. Koen Konings van ZENN Advocatuur benaderde beveiliging vanuit het juridisch perspectief. Dat zorgde voor boeiende tegenstellingen en een interessante discussie. Hoezo, privacy? Als we niets hebben te verbergen is privacy toch helemaal niet nodig? En hand in eigen boezem, want we accepteren toch zelf klakkeloos de algemene voorwaarden van Facebook en Twitter? Dan snappen we toch dat we inleveren op privacy? En dan de wet datalekken. Wanneer is er sprake van een datalek? Zoals eerder genoemd, wanneer u een dossier naar het Gmail-adres van een cliënt verstuurt? Razend interessante materie waar door de aanwezigen actief over werd gediscussieerd; ook na afloop tijdens de borrel. Duidelijk werd onder andere wat de gevaren zijn van datalekken, van hacken en van het onoordeelkundig gebruik van diensten.

Vervolg Security Events

Het Security Event maakte onderdeel uit van een reeks kennisevenementen over ICT-security door ICT Concept. Wilt u in 1 dagdeel op de hoogte zijn van ICT-security in het algemeen? Meld u dan aan via de website van ICT Concept. Weten welke impact ICT Security specifiek op uw kantoor heeft of kan hebben? Download de brochure over het Security Pack of neem contact op met ons via 088 002 84 82.