ICT Concept actueel

Nieuws

Zoeken anno nu

12/12/2016 -

Google is de zoekmachine van de wereld. Meer dan driekwart van de mensen die een zoekopdracht invult doet dat in Google. Dat is niet zonder reden, Google is gebruiksvriendelijk,  levert tijdwinst op en is slim. Heel slim. Google doorzoekt niet alleen de titels van webpagina’s, maar scant ook de inhoud. Dit verhoogt de relevantie van de zoekresultaten. Zoeken gaat sneller en makkelijker dan ooit tevoren. Juist daarom is het zo gek dat werknemers nog altijd veel tijd kwijt zijn met het zoeken van bestanden. Waarom is dat het geval?

De welbekende verkenner van Windows is niet zo slim als Google. Windows kijkt tijdens het zoeken alleen naar titels van bestanden en niet, zoals Google, naar de inhoud. Hierdoor is het nog wel eens een uitdaging om een document te vinden. Is er dan niet zoiets als een Google speciaal gemaakt voor een kantoor?

Die blijkt er wel degelijk te zijn en dat is maar goed ook, want er wordt elk jaar weer meer data gebruikt en opgeslagen. Zonder goede zoekmachine gaat het moeilijk worden om oude bestanden ooit nog terug te vinden. Hoe meer data, hoe belangrijker het is om het overzicht te bewaren. Je wilt belangrijke documenten, plannen en presentaties op een later moment kunnen terugvinden mocht die noodzaak er zijn.

De juiste zoekterm

Helaas lukt het niet altijd om een oud document terug te vinden. Als de naam, titel, dossiernummer of datum van het document je is ontschoten, kan het een lange zoektocht worden. Het is frustrerend dat de zoekfunctie alleen maar titels van bestanden scant. Een beschrijving van het document als zoekterm levert nul resultaten terwijl je zeker weet dat de woorden in jouw beschrijving in het document voorkomen.

Enterprise Search

Wij herkennen dit probleem en hebben hier iets slims op bedacht: Een zoekmachine waarbij je geen specifieke gegevens hoeft te kennen om succesvol te zoeken. Een zoekmachine die de inhoud van de bestanden bekijkt in plaats van de titel. Een zoekmachine met de naam: Enterprise Search. Enterprise Search is niet alleen slim, maar ook nog eens supersnel, schaalbaar en niet belastend voor ons Cloudplatform. Ondanks snelle en slimme zoekopdrachten blijft de Cloud dus altijd snel. Je hebt alleen steekwoorden nodig waarvan je weet dat ze in het document voorkomen en grote kans dat het bestand in de resultaten van de zoekopdracht staat. Dat is nog eens zoeken anno nu!

Hendri van Norden, Manager Sales van ICT Concept