ICT Concept actueel

Nieuws

Blog: Uw kantoor in de Cloud: definieer veilig

01/11/2018 -

Hendri van Norden - Manager Sales ICT Concept - Als ik bij een juridisch kantoor aan tafel zit om te praten over IT staat het onderwerp “werken in de Cloud” bijna standaard op de agenda. En de belangrijkste vraag, met stip op 1, kan ik van te voren vaak invullen: is de Cloud wel veilig? Het antwoord is anno 2018 in principe ja, maar waar vaak aan wordt voorbijgegaan is de belangrijke wedervraag: wat is uw definitie van veilig?

Veilig kent geen absolute definitie
De een voelt zich veilig als hij TV kijkt op de bank, de ander voelt zich veilig als hij gaat duiken in een haaienkooi. Twee uitersten qua risico’s, maar beide personen kunnen zich zeker veilig voelen dankzij de getroffen voorzorgsmaatregelen. Deze maatregelen zijn naar gelang het risicoprofiel van de activiteit zwaarder of lichter te maken. Op de bank is het grootste risico dat er niks te snacken in huis is, in de kooi dat je zelf de snack wordt.

Cloud zo veilig als u wilt
Als u besluit dat een Cloud oplossing inderdaad de juiste keuze is voor uw kantoor bekijken we eerst samen welke risico’s op “onveiligheid” er zijn en daar richten we de veiligheid op in. We adviseren u dan ook op basis van onze ervaring wat passend is bij uw kantoor. Hierbij kijken we naar de balans tussen gebruikersvriendelijkheid en veiligheid.

Uw Cloud omgeving van onder tot boven dichttimmeren maakt de omgeving zeer veilig en moeilijk toegankelijk voor ongenode gasten, maar kan ervoor zorgen dat de voordelen van werken in de Cloud (locatie onafhankelijk, flexibel, snel schaalbaar etc.) teniet worden gedaan. Teveel open laten om maar niemand in de weg te staan, kan er voor zorgen dat er onbedoeld achterdeurtjes open blijven staan. We zoeken met u de gulden middenweg die voor ieder kantoor anders is.

Veiligheid moet intuïtief zijn
Om te zorgen dat uw gebruikers beveiliging serieus nemen en niet als hinderlijk ervaren is het belangrijk om beveiliging zo intuïtief mogelijk te maken. Zo is het gebruik van twee factor authenticatie (combinatie van een wachtwoord met een op een ander apparaat gegenereerde code) door het gebruik bij bijvoorbeeld internetbankieren en DigiD een steeds geaccepteerder fenomeen geworden en ook in te zetten op uw eigen kantoor.

En waarom zou u eenmaal via de veiligste weg ingelogd nog een keer voor uw vertrouwde applicaties een wachtwoord in moeten vullen? En bestanden wisselt u uit via mail omdat het snel is, maar via een portal van uw softwareleverancier of uw eigen Enterprise Drive met Outlook integratie (Veilig Nederlands alternatief voor Dropbox met data op uw eigen gekozen locatie) is het delen ook makkelijk, maar een stuk veiliger.

De Cloud: veilig of niet?
Zoals bij veel IT vraagstukken is hier het antwoord “ja, mits” of “ja, tenzij”. Er zijn erg veel factoren om rekening mee te houden bij het veilig werken in de Cloud. Factoren die u misschien zelf niet zo snel kan overzien maar met onze ervaring wel kunt invullen. Nadat we met u de definitie van “veilig” hebben bepaald weet u zeker dat uw kantoor over de juiste middelen beschikt om weerbaar en veilig te zijn in deze tijd van digitale dreigingen.

Wilt u weten hoe uw veilige Cloud omgeving er uit ziet? Neem contact op met uw accountmanager, of ga naar www.ict-concept.nl/diensten/ict-concept-packs/Cloud-pack voor meer informatie.