ICT Concept actueel

Nieuws

ICT vaak duurder dan gepland: tenzij u de TCO kent

27/01/2020 -

De werkelijke kosten van een ICT oplossing zijn altijd lastig in te schatten. Bij de aanschaf van een nieuw product of een nieuwe dienst, wordt vaak enkel gekeken naar de directe aanschafprijs als het gaat om het vaststellen van de kosten. Maar in werkelijkheid moet gekeken worden naar de Total Cost of Ownership (TCO), de optelsom van alle directe en indirecte kosten.

Het verschil tussen directe en indirecte kosten

Directe kosten zijn de kosten die te maken hebben met de directe aanschaf, het bedrag dat meestal eenmalig wordt betaald op dag 1 van de ingebruikname. De indirecte kosten zijn alle kosten die geen directe relatie hebben met het product of de leverancier daarvan, maar wel noodzakelijk zijn voor het gebruik er van. Deze twee bij elkaar opgeteld maken de Total Cost of Ownership. Deze TCO wordt vaak berekend over de gebruiksduur van een product.

Bijvoorbeeld: U koopt een auto die u vijf jaar gaat rijden met een aanschafwaarde van €10.000. Deze aanschafwaarde is een directe kostenpost. De verzekering (€60 per maand) brandstof (€80 per maand), belastingen (€50 per maand) onderhoud en APK (€200 per jaar) zijn indirecte kosten voor het gebruik van de auto.

Als we dit rekensommetje door trekken over 5 jaar, is de TCO van deze auto al meer dan €21.000 en zien we dat het grootste deel van de Total Cost of Ownership uit indirecte kosten bestaat. En zelfs dan vergeten we nog zaken als winterbanden of eventuele accessoires die u nog koopt.

Indirecte kosten van ICT

Voor ICT oplossingen zijn vergelijkbare voorbeelden te bedenken. Zo moet een werkplek niet alleen gekocht worden, maar ook onderhouden en na verloop van tijd mogelijk gerepareerd of vervangen worden. Daarnaast is er naast de fysieke PC of laptop, vaak nog ondersteunende software zoals Office 365 nodig, of extra diensten voor back-up en e-mail. Ook de tijd die uw organisatie kwijt is aan het in de lucht houden van uw ICT kost tijd en dus geld. Dit zijn de redenen waarom steeds meer organisaties kiezen voor het uitbesteden van hun ICT.

Bij ICT Concept doen we dit middels onze Packs. Hiermee heeft u een volledige cloud omgeving, print/scan oplossing, (internet)verbindingen of fysieke werkplekken volledig geregeld voor een vast bedrag per maand. U heeft daarmee zelf geen omkijken meer naar alle randzaken en details. ICT Concept zorgt gewoon dat alles is geregeld, zodat u zich op uw werk kunt richten.

Download het whitepaper: Digitale appels en peren vergelijken, de echte kosten van ICT

Wanneer u besluit uw IT te vervangen, moderniseren of uit te breiden dan moet u bepalen op welke manier u dat wilt doen. In ons whitepaper gaan we in op drie belangrijke vragen die u moet beantwoorden:

  1. Hoe betaalt u voor uw IT: eenmalige investering, of een vast bedrag per maand?
  2. Hoe neemt u uw IT af: in eigendom, of ‘as a service’?
  3. En hoe gaat u om met het beheer van uw IT: zelf doen, of uitbesteden?

In het whitepaper staat meer achtergrond informatie over het concept Total Cost of Ownership (TCO) onderbouwd met rekenvoorbeelden uit de praktijk en meer achtergrondinformatie over de keuzes die u kunt maken. Download het whitepaper nu en leer meer over het rekenen met een Total Cost of Ownership.

Download het whitepaper