ICT Concept actueel

Nieuws

ICT Concept rekent mee aan corona virus behandelingen

31/03/2020 -

ICT Concept heeft een deel van de rekencapaciteit van haar cloud platform beschikbaar gesteld om mee te werken aan een wereldwijd project in de strijd tegen corona. Het zogenaamde “Distributed Computing” (DPC) project Rosetta@Home bundelt de rekenkracht van computers over de hele wereld, om gezamenlijk simulaties te draaien van vaccins en medicijnen tegen corona.

Samen sterker

Bij DPC projecten worden complexe rekentaken verdeeld over computers op het hele internet. Rosetta @Home is een wetenschappelijk non-profit project dat simulaties maakt van zogenaamde “protein folds”, oftewel hoe eiwitten zich gedragen in combinatie met bijvoorbeeld lichaamscellen of virussen. Hiermee worden de effecten van medicijnen of vaccins voorspeld.

Dit rekenwerk is zeer intensief en zou voor één centrale computer jaren duren. Rosetta @Home zorgt dat het rekenwerk in kleinere stukjes wordt opgedeeld en verspreid over vele computers. Deze stukjes worden als “huiswerk” naar alle deelnemende computers gestuurd, die ieder voor zich een stukje van de grotere puzzel oplossen en de uitkomsten daarvan weer terugkoppelen aan de centrale computers van Rosetta @Home. Op dit moment is een groot deel van de capaciteit van Rosetta @Home geweid aan het vinden van een vaccin en medicijn tegen het corona virus.

Doen wat je kunt

Hendri van Norden, directeur Sales en Marketing van ICT Concept, is blij dat ICT Concept op deze manier iets kan bijdragen aan de strijd. Van Norden: “De echte strijd wordt momenteel het hardst gestreden aan de frontlinie: in de ziekenhuizen, de Intensive Cares, de huisartsenposten, verpleging, et cetera. Maar daar kunnen wij als techneuten niet veel doen, anders dan zorgen dat we zelf veilig blijven en met bewondering kijken naar hoe hard daar gewerkt wordt.

Toen ik hoorde van Rosetta @Home was er geen seconde twijfel, hier kunnen wij als ICT’ers iets doen met onze expertise. Het zijn geen handen aan het bed, maar wat Rosetta @Home doet biedt uiteindelijk iets waarmee men aan de frontlinie is geholpen. We hebben daarom een deel van onze rekencapaciteit beschikbaar gesteld om mee te werken aan dit project.

Wij hebben standaard eigenlijk altijd een teveel aan rekenkracht op stand-by staan om groei van ons cloud platform op te vangen. Een deel van die capaciteit zetten we nu dus in om Rosetta @Home van nog meer rekenkracht te voorzien. Gebruikers van ons platform hoeven niet bang te zijn dat zij hier hinder van ondervinden, alles is technisch zo ingericht dat de productieomgeving van ons cloud platform en het Rosetta @Home project apart van elkaar functioneren en niet in elkaars vaarwater kunnen komen.”

Meer weten of ook meerekenen?

Rosetta @Home is geschikt voor bijna alle soorten computers en kan door iedereen worden gebruikt. Meer weten? Ga naar de website van Rosetta @Home.