ICT Concept actueel

Nieuws

Thuiswerken in de cloud: een veilige poort met een onveilige brug

31/08/2020 -

Auteur: Hendri van Norden - Directeur Sales & Marketing (ICT Concept)

Werk zoveel mogelijk thuis. De Minister President vroeg het, en zo geschiede. Tijdens de eerste Coronagolf maakte gemiddeld 459% meer mensen gebruik van de thuiswerkfaciliteiten op ons cloud platform dan normaal. Maar de apparaten waarmee werd ingelogd op de cloud, moeten ook goed beveiligd zijn. Want naast een stijging van het aantal thuiswerkers, was er wereldwijd ook een stijging in het aantal cybercrime incidenten.

Voor Corona konden organisaties qua bescherming vaak af met de consumentenversies van antivirusproducten. Deze consumentenversies bieden een beschermingsniveau dat paste bij de meeste bedreigingen die een organisatie in het verleden konden overkomen. Het pakket kon een virus in een e-mail, of op een USB stick herkennen en afweren. Maar cybercriminelen gebruiken tegenwoordig veel geavanceerdere wapens dan een simpel virus. Malware, phishing en andere technieken zijn maar een paar van de nieuwe bedreigingen waartegen enkel een antiviruspakket niet meer afdoende bescherming biedt.

Thuiswerkers makkelijke slachtoffers

Omdat thuiswerkers makkelijke slachtoffers zijn voor cybercriminelen, is het zaak ook de gebruikte apparaten waarmee op de cloud wordt ingelogd goed te beveiligen. Alles wat binnen deze omgeving wordt gedaan is veilig, maar op het apparaat waarmee wordt ingelogd kan nog een hoop mis gaan. Op deze lokale werkplek kan nog steeds malware of een virus terecht komen. Deze zal niet verspreiden naar het cloud platform, maar bij gebrek aan een goede lokale beveiliging kan het wel voor een hoop ellende op het apparaat zelf zorgen.De brug is net zo belangrijk als de poort

De lokale werkplek fungeert feitelijk als brug naar de cloud. Je moet er overheen om achter die veilige poort terecht te komen. En we weten allemaal wat er onder bruggen kan leven. Als die brug onveilig of instabiel is, kan dat de toegang tot de cloud en het verdere gebruik van de werkplek in de problemen brengen. Dit heeft gevolgen voor uw digitale veiligheid en voor de productiviteit van uw medewerkers. Dit probleem geldt overigens niet alleen thuis. Ieder apparaat dat zakelijk gebruikt wordt, of het nu thuis of op kantoor is, moet correct beveiligd zijn.

Wie dus in de waan is veilig thuis te werken, moet zich dus wellicht nog even achter de oren krabben. Want als het lokale apparaat niet voorzien is van de juiste voorzorgsmaatregelen, dan blijft er een onveilige situatie bestaan. Wij adviseren tegenwoordig apparaten die worden gebruikt om thuis te werken, niet langer met enkel een antiviruspakket te beveiligen, maar te kiezen voor een volledige endpoint protector die ook waakt tegen steeds vaker voorkomende bedreigingen als malware. Zie de thuiswerkplek als volwaardige zakelijke werkplek. Beveilig deze op dezelfde manier als dat een computer op kantoor moet worden beveiligd. En zorgen uw medewerkers zelf voor de werkplek? Dan adviseren wij nog steeds dat u ze voorziet van het juiste zakelijke beschermingsniveau.

Meer weten over het beveiligen van uw thuiswerkplekken?

Wij voorzien u graag van passend advies voor een goede beveiliging van uw thuiswerkplekken. Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen.