ICT Concept actueel

Nieuws

De drie pijlers van overal kunnen werken

14/10/2020 -

Auteur: Hendri van Norden - Directeur Sales & Marketing (ICT Concept)

De “eerste golf” thuiswerkers ging hals over kop, maar vol goede moed, aan de slag. Laptop in de auto, bureaustoel op het dak, schermen in de kofferbak, tassen kabels op de achterbank en muis en toetsenbord op de bijrijdersstoel. Thuis alles weer neergezet en je kon aan de slag! Toch? Toen begonnen de echte uitdagingen: thuiswerken is nog niet thuis samen werken. En thuis productief zijn kan alleen als je toegang hebt tot de juiste informatie.

De moderne werkplek (en medewerker) is tijd- en plaatsonafhankelijk. Maar het behelst bovenal een mentaliteit waarmee men naar de werkplek en het uitvoeren van het werk kijkt. In mijn ogen draait het om drie pijlers:

  • Toegang
  • Veiligheid
  • Communicatie

Toegang

Wie buiten het kantoornetwerk de laptop openklapt, zal merken dat toegang tot bedrijfsdata en applicaties net even anders werkt. Zeker wanneer men normaliter lokaal werkt en data applicaties niet in de cloud staan, is thuiswerken lastig.

Wij zien dat voor de meeste organisaties een werkplek in de cloud het beste werkt. Daarmee hebben medewerkers dezelfde omgeving als op kantoor, ongeacht het apparaat waarop ze inloggen. Zo kan iemand zelfs ‘s avonds als dat even zo uitkomt vanaf een tablet, met dezelfde functionaliteit als op de vaste werkplek, nog aan de slag.

Veiligheid

Op kantoor wordt de werkplek vaak wel beveiligd. Ook het kantoornetwerk is doorgaans goed beveiligd. Thuis komt de werkplek in een consumentennetwerk, met de nodige risico’s van dien.

De firewall in het gemiddelde modem is best ok. Wij maken ons meer zorgen om andere risico’s. Denk aan bijvoorbeeld inbraak, maar ook aan andere apparaten in het netwerk. We zien thuis vaak routers met verouderde firmware en steeds meer “slimme” apparaten (thermostaten, IP-camera’s, TV’s) die ieder hun eigen veiligheidsrisico’s vormen.

Een werkplek in de cloud schermt de data en applicaties in ieder geval af van deze risico’s. Dan is het nog zaak om de fysieke werkplek zelf correct te beveiligen.

Communicatie

Samenwerken is communiceren, dus goede communicatiemiddelen zijn essentieel om de afstand tussen collega’s of klanten te overbruggen. Iedereen moet dezelfde data en inzichten kunnen inzien, en hierover met elkaar van gedachten kunnen wisselen.

Wij adviseren hiervoor Microsoft Teams. In Teams kan informatie veilig worden gedeeld, bewerkt en besproken. Er kan real-time samen aan documenten gewerkt worden en de video/audio functies maken overleggen zeer eenvoudig. De verwachting is zelfs dat het veel fysieke afspraken in de toekomst overbodig maakt.

Voor de telefonie adviseren wij u zogenaamde softphones. Dan is iedereen ook telefonisch bereikbaar zoals op kantoor, maar dan via de werkplek. Onze collega’s van Lexxyn Groep Partner Helder Telecom & ICT, kunnen u hier alles over vertellen.

Alles geregeld?

Als deze drie pijlers, toegang, veiligheid en communicatie, op orde zijn, wordt thuiswerken een stuk eenvoudiger. Wie deze drie zaken niet voor elkaar heeft, zal “overal kunnen werken” nooit succesvol maken. Wij helpen u hier graag bij: neem contact op voor een adviesgesprek.

Werkzaam in de juridische sector? Volg ons webinar in samenwerking met Lexxyn Groep: Overal kunnen werken als juridisch professional op 3 november a.s.